Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Átadták a Nemecsek szobrot a Füvészkertben

Beszámolók

-

2019.08.22

A látogatók és a Füvészkertért Alapítvány hozzájárulásával 2019 augusztusában Zsigó András keramikus alkotásával gazdagodott az ELTE Füvészkert, amely tragikus "megfürdetése" közben ábrázolja A Pál utcai fiúk főhősét.

A szobor a Viktória-ház medencéjében kapott helyet, amely így már nemcsak a gyönyörű amazonasi tündérrózsa, hanem az új, Molnár Ferenc regényének főhősét, Nemecsek Ernőt ábrázoló alkotás otthona is lett. A szobrot augusztus 15-én Orlóci László, a Füvészkert igazgatója avatta fel.

Nemecsek Ernő Molnár Ferenc regényének, A Pál utcai fiúknak a főhőse, a szobor neki állít emléket. A keramikus ezt mondta művéről: "A könyv több fontos jelenete játszódik a Füvészkertben, ahogy pl. Nemecsek tragikus »megfürdetése« is, amely megpecsételi a sorsát. Formailag nem törekedtem kísérletezésre, egy nagyjából méretarányos gyermek alakját kívántam létrehozni. A karakter kialakításához a regény sokunk által ismert filmváltozatát, annak főszereplőjét (Anthony Kemp) vettem alapul. A Pál utcai fiúk világát azzal idézzük fel, hogy a szobor elhelyezésére a Viktória-ház medencéjét választottuk. Ez a tér szép fényviszonyaival és különleges növényeivel egyedi atmoszférát teremt. A figura mozdulata megidézi a sorsfordító jelenetet. A szobor samottos, magas tűzön égetett agyagból készült, kézi felrakással. Az égetés egy egyedi, 15 órán keresztül fával fűtött fatüzelésű kemencében történt, ez egy Japánból származó és itthon ritkábban használt technika, mely a különleges mázaknak és a felszálló hamunak köszönhetően különleges felületeket eredményez.”

ELTE Alumni Kártyával rendelkezők 20% kedvezménnyel járhatják be a Füvészkertet egész évben. 

Forrás: ELTE Füvészkert
Fotó: jozsefvaros.hu

kedvel
600 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Nemzetek estjei: Ukrajna

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 március

Beszámolók

KUTATÁSOK AZ AFÁZIA ÉS EGYÉNI KÜLÖNBSÉGEK KUTATÓMŰHELYBEN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

25 március

Beszámolók

B.A.M.B.I. 2024 - Alumni találkozó

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 március