/medias/image/9843165435b476316e6244.png
Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Átadták a Nemecsek szobrot a Füvészkertben

Beszámolók

-

2019.08.22

A látogatók és a Füvészkertért Alapítvány hozzájárulásával 2019 augusztusában Zsigó András keramikus alkotásával gazdagodott az ELTE Füvészkert, amely tragikus "megfürdetése" közben ábrázolja A Pál utcai fiúk főhősét.

A szobor a Viktória-ház medencéjében kapott helyet, amely így már nemcsak a gyönyörű amazonasi tündérrózsa, hanem az új, Molnár Ferenc regényének főhősét, Nemecsek Ernőt ábrázoló alkotás otthona is lett. A szobrot augusztus 15-én Orlóci László, a Füvészkert igazgatója avatta fel.

Nemecsek Ernő Molnár Ferenc regényének, A Pál utcai fiúknak a főhőse, a szobor neki állít emléket. A keramikus ezt mondta művéről: "A könyv több fontos jelenete játszódik a Füvészkertben, ahogy pl. Nemecsek tragikus »megfürdetése« is, amely megpecsételi a sorsát. Formailag nem törekedtem kísérletezésre, egy nagyjából méretarányos gyermek alakját kívántam létrehozni. A karakter kialakításához a regény sokunk által ismert filmváltozatát, annak főszereplőjét (Anthony Kemp) vettem alapul. A Pál utcai fiúk világát azzal idézzük fel, hogy a szobor elhelyezésére a Viktória-ház medencéjét választottuk. Ez a tér szép fényviszonyaival és különleges növényeivel egyedi atmoszférát teremt. A figura mozdulata megidézi a sorsfordító jelenetet. A szobor samottos, magas tűzön égetett agyagból készült, kézi felrakással. Az égetés egy egyedi, 15 órán keresztül fával fűtött fatüzelésű kemencében történt, ez egy Japánból származó és itthon ritkábban használt technika, mely a különleges mázaknak és a felszálló hamunak köszönhetően különleges felületeket eredményez.”

ELTE Alumni Kártyával rendelkezők 20% kedvezménnyel járhatják be a Füvészkertet egész évben. 

Forrás: ELTE Füvészkert
Fotó: jozsefvaros.hu

120 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Ásványtár

User profile picture

Alumni Központ

08 november

Beszámolók

BOKOT III: Bolyai Kollégisták III. Országos Találkozója

User profile picture

Alumni Központ

28 október

Beszámolók

Mat-Fiz találkozó 50.

User profile picture

Alumni Központ

24 október