Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Artisjus Irodalmi Nagydíjat és Díjakat kaptak alumnusaink

Kitüntetések

-

2022.06.09

Azóta is élek című kötetéért, valamint teljes írói életművéért Bereményi Géza (BTK '70) kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A szerzői egyesület Irodalmi Díjában négy további alkotó részesül, köztük három alumnusunk. 

Évente szakmai zsűri dönt az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, az Artisjus Irodalmi Díjak nyerteseiről. Minden évben egy nagydíjast választanak, továbbá négy alkategóriában ítélik oda az elismerést tehetséges szerzőknek irodalmi teljesítményük elismeréseképpen, egyúttal alkotói tevékenységük ösztönzésére. A díjak ünnepélyes átadására június 13-án kerül sor a Magyar Zene Házában, a zenei Artisjus-díjakkal együtt. 

Bereményi Géza (BTK '70), a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezett diplomát olasz-magyar szakon. 1970-től Cseh Tamás állandó alkotótársa, 1997 és 2006 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Művészeti vezetője, 2012 és 2017 között a budapesti Thália Színház főigazgatója, 2017-től tanácsadója. Számos kötet, film, forgatókönyv és dalszöveg kötődik nevéhez. Ismertebb művei a Legendárium (1978), a Vadnai Bébi (2013) és a Magyar Copperfield (2020).

Költészet kategóriában Artisjus Irodalmi Díjban részesül G. István László (BTK '97) úgy felejti nyitva című verseskötetéért. A József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol szakon. 1993 óta rendszeresen publikál hazai folyóiratokban, 1996-tól a József Attila Kör tagja. 2004-től a Károli Gáspár Református Egyetem Összehasonlító Irodalomtudományi és Irodalomelméleti Tanszék adjunktusa, 2019-től docense. Tizenhárom önálló verseskötet fűződik nevéhez.

A tanulmány kategória díját Gyimesi Emese (BTK 2014) viheti haza Szendrey Júlia irodalmi pályafutása - Társadalomtörténeti kontextusok című monográfiájáért. Az irodalom- és társadalomtörténész 2014-ben végezte el Egyetemünk irodalom és kultúratudomány mesterszakját, valamint a történelem mesterszak kulturális örökségvédelem szakirányát. 2015-ben kezdte el az Irodalomtudományi,  2016-ban a Történelemtudományi Doktori Iskola képzését. 2012 óta rendszeresen publikál szakfolyóiratokban, tanulmánykötetekben, ismeretterjesztői lapokban. Négy önálló kötetet jelent meg. 2017-ben megkapta az MTA Irodalomtudományi Intézetének Martinkó András-díját, 2018 óta az MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoport tagja.

Az esszé kategória idei díjazottja Fenyő D. György (BTK '82), aki Útikalauz a vershez című írásáért veheti át az elismerést. A gimnáziumi tanár, egyetemi oktató, irodalomtörténész 1977 és 1982 között tanult az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar nyelvet és irodalmat. 2004 óta az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, 1196 óta a Magyartanárok Egyesületének választmányi tagja, 1998 óta alelnöke. Nevéhez több mint 200 publikáció kötődik , köztük számos könyv és tankönyv. 


Forrás: index.hulitera.hu

Felhasznált fotók: Bereményi Géza - Balogh Zoltán / MTI , Gyimesi Emese - Reviczky Zsolt , G. István László - Pavel Bogolepov , Fenyő D. György - Galló Rita

kedvel
285 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május