Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Alumnusaink az MTA új tagjai között

Beszámolók

-

2019.05.08

Az Akadémikusok Gyűlése május 7-i, zárt ülésén megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Egyetemünk volt hallgatói közül kilencen kerültek be a rendes tagok közé, kilencen pedig a levelező tagok sorába.

Az MTA 191. közgyűlésén rendes taggá választották alumnusaink közül egyetemünk rektorát, Borhy Lászlót (BTK '88), a BTK Régészettudományi Intézet Ókori Régészeti Tanszék egyetemi tanárát; Frank Tibort (BTK '71), a BTK Angol Amerikai Intézet Amerikanisztika Tanszék professor emeritusát; Pálfy Józsefet (TTK '86), a TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi tanárát, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport vezetőjét és Vásáry Istvánt (BTK '68), a BTK Orientalisztika Intézet Filológiai Tanszék professor emeritusát, Csépe Valéria pszichológust (BTK '76), Galavics Géza művészettörténészt (BTK '63), Iván Bélakémikust (TTK '75), Csermely Péter biokémikust (TTK '82), Domonkos Péter fizikust (TTK '94).

A levelező tagok közé került Bollobás Enikő (BTK '75), a BTK Angol-Amerikai Intézet Amerikanisztika Tanszék egyetemi tanára; Radnóti Sándor (BTK '69), a BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Esztétika Tanszék professor emeritusa; Harangi Szabolcs (TTK '86), a Kőzettan-Geokémiai Tanszék egyetemi tanára, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője, Csabai István (TTK '92), a TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára, Borsos Balázs (TTK '87) etnográfust, Rainer M. János (BTK '81) történészt, Tardos Gábor (TTK '87) matematikust, Acsády László (TTK '91) biológust, Völgyesi Lajos (TTK '71) geofizikust.

Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat, legutóbb 2016 májusában volt tagválasztás. A mostani akadémikusválasztásra eredetileg 193 hazai és külföldi új tagra érkezett ajánlás. Az év elején a tudományos osztályok tagjelölő osztályüléseket tartottak, amelyeken szavazati joggal a hazai akadémikusok, tanácskozási joggal a külső és tiszteleti tagok vettek részt. A tagjelölő osztályülésen titkos szavazással, egyszerű szótöbbséggel határoztak az ajánlott személy tagjelöltségéről. A szavazatok több mint felét megkapó ajánlottak kerültek fel a közös akadémiai jelöltlistára. A választható új tagok számáról és a tudományos osztályok közötti elosztásukról az MTA Elnöksége döntött márciusban. 

Az MTA honlapján az összes új tag bemutatását megtekinthetik.

Forrás: MTA


113 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november