Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Alumnusaink az MTA új tagjai között

Beszámolók

-

2019.05.08

Az Akadémikusok Gyűlése május 7-i, zárt ülésén megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Egyetemünk volt hallgatói közül kilencen kerültek be a rendes tagok közé, kilencen pedig a levelező tagok sorába.

Az MTA 191. közgyűlésén rendes taggá választották alumnusaink közül egyetemünk rektorát, Borhy Lászlót (BTK '88), a BTK Régészettudományi Intézet Ókori Régészeti Tanszék egyetemi tanárát; Frank Tibort (BTK '71), a BTK Angol Amerikai Intézet Amerikanisztika Tanszék professor emeritusát; Pálfy Józsefet (TTK '86), a TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi tanárát, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport vezetőjét és Vásáry Istvánt (BTK '68), a BTK Orientalisztika Intézet Filológiai Tanszék professor emeritusát, Csépe Valéria pszichológust (BTK '76), Galavics Géza művészettörténészt (BTK '63), Iván Bélakémikust (TTK '75), Csermely Péter biokémikust (TTK '82), Domonkos Péter fizikust (TTK '94).

A levelező tagok közé került Bollobás Enikő (BTK '75), a BTK Angol-Amerikai Intézet Amerikanisztika Tanszék egyetemi tanára; Radnóti Sándor (BTK '69), a BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Esztétika Tanszék professor emeritusa; Harangi Szabolcs (TTK '86), a Kőzettan-Geokémiai Tanszék egyetemi tanára, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője, Csabai István (TTK '92), a TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára, Borsos Balázs (TTK '87) etnográfust, Rainer M. János (BTK '81) történészt, Tardos Gábor (TTK '87) matematikust, Acsády László (TTK '91) biológust, Völgyesi Lajos (TTK '71) geofizikust.

Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat, legutóbb 2016 májusában volt tagválasztás. A mostani akadémikusválasztásra eredetileg 193 hazai és külföldi új tagra érkezett ajánlás. Az év elején a tudományos osztályok tagjelölő osztályüléseket tartottak, amelyeken szavazati joggal a hazai akadémikusok, tanácskozási joggal a külső és tiszteleti tagok vettek részt. A tagjelölő osztályülésen titkos szavazással, egyszerű szótöbbséggel határoztak az ajánlott személy tagjelöltségéről. A szavazatok több mint felét megkapó ajánlottak kerültek fel a közös akadémiai jelöltlistára. A választható új tagok számáról és a tudományos osztályok közötti elosztásukról az MTA Elnöksége döntött márciusban. 

Az MTA honlapján az összes új tag bemutatását megtekinthetik.

Forrás: MTA


58 megtekintés Látogatók

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Preventing problematic internet use during the COVID-19 pandemic

AI

Alumni International

18 május

Beszámolók

Alcohol consumption and risk for feeding and eating disorders in adolescence

AI

Alumni International

11 május

Beszámolók

Preschoolers' learning strategies

AI

Alumni International

09 május