Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

Kitüntetések

-

2023.03.17

Március 15. alkalmából idén is átadtak Kossuth-, Szécehnyi-, József Attila-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, amelyekben 19 ELTE diplomás is részesülhetett, köztük Béres József, aki az ELTE Alumni Alapítvány kurátora, és az Alumni Tanács tagja. Gratulálunk!

KOSSUTH-DÍJAT KAPOTT: 

Adamis Anna (ÁJK '68) zeneszerző, költő, előadóművész, a legnevesebb zenekarok számára írt ikonikus dalszövegei, generációk életérzését hűen közvetítő és évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő slágerei elismeréseként. 

SZÉCHENYI-DÍJAT KAPOTT

Kamarás Katalin (TTK '76) fizikus, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az infravörös spektroszkópia szilárdtestfizikai alkalmazásainak fejlesztése és hazai meghonosítása érdekében végzett iskolateremtő tevékenysége elismeréseként. 
Miklósi Ádám (TTK '86) etológus, intézet- és tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a kutyák viselkedésének és problémamegoldó képességének vizsgálatával elért, világviszonylatban is jelentős kutatási teljesítménye, a szociális robotok új generációját kialakító etorobotika megalapítása terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. 
Raczky Pál (BTK-TTK '74) régész, professor emeritus, egyetemi tanár, a Kárpát-medence újkőkorának és rézkorának meghatározó kutatójaként végzett iskolateremtő tudományos eredményei, nemzetközileg is nagyra értékelt kutatói, oktatói és tudományszervezői pályája elismeréseként. 

Salma Imre (TTK '92) légkörkémikus, az ELTE TTK Kémiai Intézet egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a légkörkémia és -fizika területén, különösen az aeroszol keletkezésének, kölcsönhatásainak, valamint környezeti, éghajlati és egészségügyi következményeinek feltárásában elért eredményei, nemzetközileg is jelentős kutatói tevékenysége és magas színvonalú oktatói munkája elismeréseként.

JÓZSEF ATTILA-DÍJAT KAPOTT:

Sturm László (BTK '91) irodalomtörténész-kritikus, az ELTE SEK egyetemi docense. 

 A MAGYAR ÉRDEMREND nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta:

Maróth Miklós (BTK '67, '72) Széchenyi-díjas klasszika-filológus, orientalista, nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Corvin-lánc birtokosa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének igazgatója, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Irányító Testületének elnöke, több mint fél évszázados, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatói pályafutása, szerteágazó oktatói tevékenysége, valamint a tudományos közéletben betöltött jelentős szerepe elismeréseként. 


A MAGYAR ÉRDEMREND középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapta: 

Bánáti János (ÁJK '67) ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja, címzetes egyetemi tanár, az ügyvédi hivatásrend társadalmi szerepének erősítését, a magyar igazságszolgáltatás színvonalának emelését szolgáló kamarai elnöki tevékenysége, a büntető eljárásjog területén végzett jogtudományi munkája, valamint a jövő jogásznemzedékeinek oktatása és a jogi kultúra terjesztése terén is meghatározó szakmai tevékenysége elismeréseként. 
Béres József (TTK '77) vegyész, az ELTE Alumni Alapítvány kurátora és az Alumni Tanács tagja, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, a magyar emberek egészségének megőrzését, a természetes gyógyászati módszerek alkalmazásával és az emberi szervezet ellenálló képességének erősítésével szolgáló munkája elismeréseként. 
Schmidt Mária (BTK '80) Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum, valamint a XX. és a XXI. Század Intézet főigazgatója, egyetemi tanár, volt kormánybiztos, a magyar tudományos és kulturális életet gazdagító történészi és intézményvezetői munkája, a nemzet sorsfordító eseményeinek hiteles bemutatását és méltó feldolgozását egyaránt szolgáló szakmai tevékenysége elismeréseként. 


A MAGYAR ÉRDEMREND középkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta: 

Ágh István (BTK '61) a nemzet művésze, Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, nemzedékek számára példaként szolgáló költői, írói és műfordítói munkája elismeréseként. 
Barnabás Beáta Mária (TTK '72) Széchenyi-díjas biológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutató professor emeritusa, a biotechnológia területén folytatott, nemzetközi szinten is jelentős kutatásai, valamint értékes oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként. 
Hajnal Jenő (PPK '08) a nyelvtudományok magisztere, a Magyar Nemzeti Tanács volt elnöke, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet volt igazgatója, a vajdasági magyar közösség érdekében folytatott több évtizedes, sokoldalú munkája, a magyar nyelv és kultúra ápolása terén végzett tevékenysége elismeréseként. 
Szikora János (ÁJK '75) Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, a drámairodalom legjelentősebb művei mellett operákat és musicaleket is magába foglaló, kiemelkedően gazdag színházi rendezői és színházigazgatói tevékenysége elismeréseként. 

A MAGYAR ÉRDEMREND tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta:

Havas Ferenc (BTK '72, '76) nyelvész, az MTA doktora, az ELTE BTK Finnugor Tanszék professor emeritusa 
Mohay Tamás (BTK '83) etnográfus-szociológus, az MTA doktora, az ELTE BTK Tárgyi Néprajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 

A MAGYAR ÉRDEMREND lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta:

Salamon Konrád (BTK '65) történész-muzeológus, az MTA doktora, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék volt főiskolai tanára 
Szíj Enikő (BTK '68) nyelvész, az ELTE BTK Finnugor Tanszék nyugalmazott egyetemi docense. 

A MAGYAR ÉRDEMREND lovagkeresztje kitüntetést kapta:

Horváth László (BTK '92) klasszika-filológus, az ELTE BTK Görög Tanszék docense, az ELTE Eötvös József Collegium igazgatója. 


Forrás: marcius15.kormany.huelte.hu

kedvel
395 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május