Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Alföld-díjat kapott Nádasdy Ádám

Kitüntetések

-

2020.11.16

A rangos irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat nívódíjával ismerték el az ELTE Angol Nyelvészet Tanszékének professor emeritusát.

A debreceni székhelyű Alföld folyóirat szerkesztősége 1978 óta részesíti nívódíjban kiemelkedő szerzőit. Az évente kiosztott díj a hazai irodalmi díjkultúra egyik legrangosabb kitüntetése. Nádasdy Ádám (BTK '70) a költészetet, a műfordítást és a nyelvtudományt ötvöző, rendkívül gazdag életművéért, valamint a folyóiratban közölt kiváló verseiért és fordítói tevékenységét kommentáló esszéiért részesült az elismerésben.

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista. 1990-ben Déry Tibor-jutalommal, 1993-ban Robert Graves-díjjal, 2000-ben Füst Milán-díjjal tüntették ki. 2003-ban megkapta a Budapestért díjat „a magyar nyelvről való korszerű, tudományos igényű gondolkodás terjesztésében végzett eredményes munkájáért és műfordításaiért”, valamint a Szépíró-díjat, 2005-ben pedig a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjjal jutalmazták „költői és bátor szellemű műfordítói munkásságáért”.

1993-tól a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2019 között eddig 42 alkalommal 120 szerzőnek 127 Alföld-díjat osztott ki a szerkesztőség, közülük heten – Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János – kétszer is megkapták. Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina is szerepel a kitüntettek között. Idén három szerző, Nádasdy Ádám mellett Gerevich András és Balogh Gergő kapta meg a debreceni folyóirat díját.

A Debreceni Irodalmi Napok s annak részeként az Alföld-díjasok estje a járványhelyzetre tekintettel sajnálatos módon idén elmarad. A személyes díjátadásra a remények szerint 2021 áprilisában a Debreceni Költészeti Fesztiválon kerülhet majd sor. A díjazottak laudációja az Alföld decemberi lapszámában lesz olvasható.

Forrás: Alföld

kedvel
405 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Kitüntetések

Akadémiai ifjúsági díjak

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 március

Kitüntetések

Rátz Tanár Úr életműdíj 2023

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 január