Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Alföld-díjat kapott Nádasdy Ádám

Kitüntetések

-

2020.11.16

A rangos irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat nívódíjával ismerték el az ELTE Angol Nyelvészet Tanszékének professor emeritusát.

A debreceni székhelyű Alföld folyóirat szerkesztősége 1978 óta részesíti nívódíjban kiemelkedő szerzőit. Az évente kiosztott díj a hazai irodalmi díjkultúra egyik legrangosabb kitüntetése. Nádasdy Ádám (BTK '70) a költészetet, a műfordítást és a nyelvtudományt ötvöző, rendkívül gazdag életművéért, valamint a folyóiratban közölt kiváló verseiért és fordítói tevékenységét kommentáló esszéiért részesült az elismerésben.

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista. 1990-ben Déry Tibor-jutalommal, 1993-ban Robert Graves-díjjal, 2000-ben Füst Milán-díjjal tüntették ki. 2003-ban megkapta a Budapestért díjat „a magyar nyelvről való korszerű, tudományos igényű gondolkodás terjesztésében végzett eredményes munkájáért és műfordításaiért”, valamint a Szépíró-díjat, 2005-ben pedig a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjjal jutalmazták „költői és bátor szellemű műfordítói munkásságáért”.

1993-tól a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2019 között eddig 42 alkalommal 120 szerzőnek 127 Alföld-díjat osztott ki a szerkesztőség, közülük heten – Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János – kétszer is megkapták. Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina is szerepel a kitüntettek között. Idén három szerző, Nádasdy Ádám mellett Gerevich András és Balogh Gergő kapta meg a debreceni folyóirat díját.

A Debreceni Irodalmi Napok s annak részeként az Alföld-díjasok estje a járványhelyzetre tekintettel sajnálatos módon idén elmarad. A személyes díjátadásra a remények szerint 2021 áprilisában a Debreceni Költészeti Fesztiválon kerülhet majd sor. A díjazottak laudációja az Alföld decemberi lapszámában lesz olvasható.

Forrás: Alföld

106 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

ELTE Diplomások a Hazám-díj kitüntetettei között

egy tag profilképe

Alumni Központ

24 november

Kitüntetések

Szépíró-díjjal tüntették ki Hetényi Zsuzsát

egy tag profilképe

Alumni Központ

12 november

Kitüntetések

Zombory Klára kapta a Hieronymus-díjat

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 október