Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Akadémiai elismerés több alumnusunknak

Kitüntetések

-

2022.05.03

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén, 2022. május 2-4 között számos ELTE Diplomás - többek között Béres József, az ELTE Alumni Alapítvány kurátora - vehetett át kitüntetést Freund Tamástól (TTK '84), az MTA elnökétől. Gratulálunk!

2022. évi Akadémiai Aranyérmet Szemerédi Endre (TTK '65) az MTA rendes tagja, Abel-díjas matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutató professor emeritus kapta meg, a számelmélet és az elméleti számítástudományok területén elért kimagasló eredményei, valamint a 20. századi matematika csúcsteljesítményei közé tartozó, róla elnevezett Szemerédi-tétel és a szintén a nevéhez fűződő regularitási lemma elismeréseként. 
Budai Tamás (TTK '95) Magyarország földtani felépítésének megismerése érdekében végzett munkájáért, és az ország geológiai viszonyait bemutató alaptérképek megalkotásában játszott meghatározó szerepéért, a Dunántúli-középhegység szerkezeti felépítésének megismerése terén elért számos új tudományos eredményéért, valamint kiemelkedő szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként kapta meg Akadémiai Díját. 
Szegedy Balázs (TTK '03) kitüntetést kapott a matematika több területén, többek között a gráflimeszek elméletében és a magasabb rendű Fourier-analízisben elért kiemelkedő eredményei, valamint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hazai alapkutatásokban betöltött vezető szerepe elismeréseként Akadémiai díjban részesült.
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként megosztott Akadémiai Díjban részesítette Benkő Eleket (BTK '78) az MTA levelező tagját, az MTA Doktori Tanácsának elnökét, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet Ókori, Népvándorláskori és Középkori Régészeti Osztály kutatóprofesszorát és
Vasváry Istvánt (BTK '63) az MTA rendes tagját, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Orientalisztikai Intézet Török Filológiai Tanszék professor emeritusát  A székely írás emlékei – Corpus Monumentorum Alphabeto Siculio Exaratorum című, magiszteriális könyvük elismeréseként, amely hosszabb időre a székely írás további kutatásának mérvadó kiindulópontja és nélkülözhetetlen forrása lesz. 
Megosztott Akadémiai Díjban részesült még Gál Péter (TTK '96), az MTA doktora, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója, a Szerkezeti Biofizika Kutatócsoport vezetője és 
Pál Gábor (TTK '97), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biokémiai Tanszék egyetemi docense, az Irányított Fehérjeevolúció Kutatócsoport vezetője a patogén mikroorganizmusok elleni védekezés molekuláris hátterének jobb megértését, valamint olyan betegségek gyógyítását szolgáló, nagy horderejű tudományos felfedezéseikért és kutatásaikért, amelyekben a komplementrendszer kóros működése meghatározó szerepet játszik – ilyen például a szívinfarktus, a stroke és a COVID.

Az Akadémia 2022-ben Wahrmann Mór-érmet - amely a tudomány és a kutatásfejlesztés támogatása terén a gazdasági, kereskedelmi, ipari és állami életben tevékenykedő, kimagasló érdemeket szerzett személyeknek és szervezeteknek jár - adományozott Ifj. Béres Józsefnek (TTK '77) az ELTE Alumni Alapítvány kurátorának, a kémiai tudomány kandidátusának, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökének a családi vállalkozás egy jelentős kutatás-fejlesztési kapacitást felmutató, dinamikusan fejlődő vállalattá alakítása, az egészségvédelem, a betegségek megelőzése és leküzdése terén nyújtott sokoldalú vezetői, kutatói és gyógyszerfejlesztői munkássága, valamint a Béres Alapítványon keresztül végzett jótékonysági és kulturális tevékenysége, illetve a tehetséges fiatalok ösztöndíjprogrammal való támogatása elismeréseként.

Forrás és képek forrása: mta.hu


kedvel
347 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május