Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

70 éve született Esterházy Péter - évfordulósok

Évfordulósok

-

2020.04.17

Idén áprilisban ünnepelné születésnapját Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Az ő és még néhány neves alumnusunk születésének tiszteletére készítettük az alábbi rövid cikket. 

Esterházy Péter 1950. április 14-én született Budapesten az Esterházy család grófi ágának sarjaként. 1968-ban érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban, majd az ELTE matematika szakát végezte el 1974-ben. Ezután néhány évig még dolgozott matematikusként, csak 1978-tól vált szabadfoglalkozású íróvá. Több tucat irodalmi díjat elnyert, többek között 1986-ban a József Attila díjat, 1996-ban a Kossuth díjat, vagy 2006-ban a Prima Primissima díjat. Műveinek egy részét több mint 20 nyelvre lefordították, ezért nem csak magyar, de külföldi irodalmi elismeréseket is kapott. 

Több könyvéből hangoskönyv valamint film is készült. 2003-ban a a Mindentudás Egyetemén tartott előadást A szavak csodálatos életéből címmel, ennek bővített anyaga később kötetben is megjelent. 

Utolsó művét a 2015-ben nyilvánosságra hozott betegségéről és az elmúlásról írta Hasnyálmirigy napló címmel. 


A jubileumi 2020-as évben több alumnusunk is kerek születési évfordulót ünnepel. Alább a januártól áprilisig született ELTE diplomások előtt tisztelgünk: 

Ranschburg Pál, nemzetközi hírű elme- és ideggyógyász 2020. január 3-án ünnepelhetné 150. születésnapját.
Idén februárban lenne 200 éves Horvát Árpád történész, a Magyar Tudományok Akadémia egykori levelező tagja.
Márciusban 125 éve született Dudich Endre Kossuth-díjas magyar zoológus, egyetemi tanár, akadémikus, aki pontosan idén 100 éve kapta meg diplomáját Egyetemünk jogelődjén természetföldrajz-földrajz szakon.
100 éve született Horváth Tivadar Jászai Mari-díjas színművész, aki a Színművészeti Főiskola mellett az ELTE jogelődjén hallgatott filozófia-művészettörténetet. 
Márkus Éva Balázs Béla-díjas szinkronrendező, kb. 170 film szinkronrendezője idén áprilisban ünnepelhetné 100. születésnapját.  
Szintén 100 év született Fónagy Iván a nyelvelmélet, a hangtan, a stílus, a költői nyelv és a mélylélektan úttörő kutatója, a nyelvtudományok doktora, az MTA tagja. 
kedvel
763 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július