Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

70 éve született Esterházy Péter - évfordulósok

Általános Tudnivalók

-

2020.04.17

Idén áprilisban ünnepelné születésnapját Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Az ő és még néhány neves alumnusunk születésének tiszteletére készítettük az alábbi rövid cikket. 

Esterházy Péter 1950. április 14-én született Budapesten az Esterházy család grófi ágának sarjaként. 1968-ban érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban, majd az ELTE matematika szakát végezte el 1974-ben. Ezután néhány évig még dolgozott matematikusként, csak 1978-tól vált szabadfoglalkozású íróvá. Több tucat irodalmi díjat elnyert, többek között 1986-ban a József Attila díjat, 1996-ban a Kossuth díjat, vagy 2006-ban a Prima Primissima díjat. Műveinek egy részét több mint 20 nyelvre lefordították, ezért nem csak magyar, de külföldi irodalmi elismeréseket is kapott. 

Több könyvéből hangoskönyv valamint film is készült. 2003-ban a a Mindentudás Egyetemén tartott előadást A szavak csodálatos életéből címmel, ennek bővített anyaga később kötetben is megjelent. 

Utolsó művét a 2015-ben nyilvánosságra hozott betegségéről és az elmúlásról írta Hasnyálmirigy napló címmel. 


A jubileumi 2020-as évben több alumnusunk is kerek születési évfordulót ünnepel. Alább a januártól áprilisig született ELTE diplomások előtt tisztelgünk: 

Ranschburg Pál, nemzetközi hírű elme- és ideggyógyász 2020. január 3-án ünnepelhetné 150. születésnapját.
Idén februárban lenne 200 éves Horvát Árpád történész, a Magyar Tudományok Akadémia egykori levelező tagja.
Márciusban 125 éve született Dudich Endre Kossuth-díjas magyar zoológus, egyetemi tanár, akadémikus, aki pontosan idén 100 éve kapta meg diplomáját Egyetemünk jogelődjén természetföldrajz-földrajz szakon.
100 éve született Horváth Tivadar Jászai Mari-díjas színművész, aki a Színművészeti Főiskola mellett az ELTE jogelődjén hallgatott filozófia-művészettörténetet. 
Márkus Éva Balázs Béla-díjas szinkronrendező, kb. 170 film szinkronrendezője idén áprilisban ünnepelhetné 100. születésnapját.  
Szintén 100 év született Fónagy Iván a nyelvelmélet, a hangtan, a stílus, a költői nyelv és a mélylélektan úttörő kutatója, a nyelvtudományok doktora, az MTA tagja. 

251 megtekintés Visites

1 kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

ELTE Sikerek felfüggesztése

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon érdeklődési körének megfelelő csoportokba!

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon Tagozati csoportokhoz!

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 július