Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

25 éves a geográfus diploma

Beszámolók

-

2023.07.03

Megvalósult a Természettudományi Kar idei tanévi Alumni Tagozati Pályázatának utolsó szakmai alumni rendezvénye 2023. június 22-én, ahol a Geográfus szak 25. évfordulójára gyűltek össze volt, valamint jelenlegi hallgatók és oktatók. A rendezvény az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet szervezésében jött létre, az ELTE Alumni támogatásával.

Az est házigazdája, Szabó Pál üdvözölte először az összegyűlteket, röviden összefoglalva, hogy 1993-ban indult az egyetemen, mint több más vidéki képzőhelyen, a geográfus képzés, és 1998-ban kerültek kiosztásra az első diplomák. 1998-2022 között összesen 867 geográfus diploma született az ELTE-n, 54% osztatlan, 46% MSc képzésben. A legtöbb, 70 fő, 2013-ban kapott ilyen végzettségről papírt.

A jubileumi eseményt, melyen mintegy 60 fő - végzett hallgató, oktató és jelenlegi diák - jelent meg, Jakobi Ákos a Földrajztudományi Központ vezetője nyitotta meg, aki a köszöntés után ismertette a jelenlegi képzés jellemzőit. Ezt követően Nemes Nagy József professor emeritus és Karátson Dávid tanszékvezető, akik végig oktatták a 30 évet, annak évfolyamait, meséltek a kezdetekről, a régi és új kihívásokról, és arról, hogyan alakult ezen szak sorsa. Utána Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője köszöntötte a résztvevőket, megemlítve, hogy az alumni.elte.hu platformon ki-ki az élethelyzetéhez, idejéhez igazodva biztosan talál érdekességeket, valamint hogy az ELTE Alumni Alapítványhoz érkező adományok jó helyre kerülnek, ebből járulnak hozzá a tehetséges, rászoruló hallgatók világjárásához - pl. a geográfusokéhoz is. Ezt követően Szabó Pál tanszékvezető, a földrajz alumni szervezője foglalta össze, hogy milyen munkaerőpiaci tapasztalatok vannak a geográfus szakmával kapcsolatban, arra alapozva, hogy több mint 20 éve szervezi az évente sorra kerülő, Geográfusok a munkaerőpiacon rendezvényt, ahol évről-évre 6-8 geográfus meséli el pályáját az érdeklődőknek.

Egy rövid szünet után három, a szak szakirányai/specializációi szerinti szekciókban (regionális elemzés, környezetföldrajz és geoinformatika, terület- és településfejlesztés) beszélgetésekkel folytatódott a program, ahol a geográfusok osztották meg munkatapasztalataikat földrajzos egyetemi oktatók - Darabos Gabriella, Kukely György, Mari László, Szalkai Gábor - moderálása mellett. Az eseményt az Alumni Központ támogatása jóvoltából büfé zárta. Folytatás 5 év múlva!

kedvel
288 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április