Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

170 éve született Egyetemünk névadója Eötvös Loránd

Általános Tudnivalók

-

2018.08.09

1848. július 27-én született Egyetemünk névadója, Báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston fizikus, akinek egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós inga.

Eötvös Loránd magyar fizikus, akinek egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós inga, vallás- és közoktatási miniszter, a Mathematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke. Külföldi tanulmányaiból hazatérve, a budapesti egyetem laboratóriumában kísérletekbe kezdett, melyek a doktori fokozat megszerzésére végzett kutatások folytatásai voltak. Ezeket az eredményeket nyújtotta be 1871 márciusában magántanári képesítése iránti kérelmében a budapesti bölcsészeti karhoz. 1894. június 10. és 1895. január 15. között vallás- és közoktatási miniszter volt. Minisztersége alatt, négyszáz új népiskolát hozott létre, és mindvégig szívén viselte a tanítók sorsát, ami abban nyilvánult meg, hogy nagymértékben emelte a tanítók jutalmazására szánt összeget. A tanárképzés megjavítása végett megalapította a párizsi École Normale Supérieure mintájára 1895-ben a Báró Eötvös József Collegiumot, melyben a szegény sorsú, tehetséges fiatalok ingyenes elhelyezést kaptak. Elméleti úton felismerte a folyadékok különböző hőmérsékleten mért felületi feszültsége és molekulasúlya közötti összefüggést, ami az Eötvös-féle törvényként lett ismeretes. A gravitáció felé az 1880-as években fordult az érdeklődése. A gravitációs tér térbeli változásának mérésére megszerkesztette világhírűvé vált torziós ingáját. 1950-ben a korábbi Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem új neve Eötvös Loránd Tudományegyetem lett, és megszűnt évszázados joga a tudományos fokozatok adományozására. Az ELTE 1950 óta büszkén viseli a tiszteletreméltó fizikus nevét.

Oktatási éveiről Kovács László: Eötvös Loránd a tudós tanár címmel jelentetett meg könyvet, amelyet az Alumni lexikonban el is olvashatnak.

ELTE Alumni
Facebook

102 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

ELTE Sikerek felfüggesztése

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon érdeklődési körének megfelelő csoportokba!

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 október

Általános Tudnivalók

Csatlakozzon Tagozati csoportokhoz!

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 július