Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

170 éve született Egyetemünk névadója Eötvös Loránd

Általános Tudnivalók

-

2018.08.09

1848. július 27-én született Egyetemünk névadója, Báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston fizikus, akinek egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós inga.

Eötvös Loránd magyar fizikus, akinek egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós inga, vallás- és közoktatási miniszter, a Mathematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke. Külföldi tanulmányaiból hazatérve, a budapesti egyetem laboratóriumában kísérletekbe kezdett, melyek a doktori fokozat megszerzésére végzett kutatások folytatásai voltak. Ezeket az eredményeket nyújtotta be 1871 márciusában magántanári képesítése iránti kérelmében a budapesti bölcsészeti karhoz. 1894. június 10. és 1895. január 15. között vallás- és közoktatási miniszter volt. Minisztersége alatt, négyszáz új népiskolát hozott létre, és mindvégig szívén viselte a tanítók sorsát, ami abban nyilvánult meg, hogy nagymértékben emelte a tanítók jutalmazására szánt összeget. A tanárképzés megjavítása végett megalapította a párizsi École Normale Supérieure mintájára 1895-ben a Báró Eötvös József Collegiumot, melyben a szegény sorsú, tehetséges fiatalok ingyenes elhelyezést kaptak. Elméleti úton felismerte a folyadékok különböző hőmérsékleten mért felületi feszültsége és molekulasúlya közötti összefüggést, ami az Eötvös-féle törvényként lett ismeretes. A gravitáció felé az 1880-as években fordult az érdeklődése. A gravitációs tér térbeli változásának mérésére megszerkesztette világhírűvé vált torziós ingáját. 1950-ben a korábbi Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem új neve Eötvös Loránd Tudományegyetem lett, és megszűnt évszázados joga a tudományos fokozatok adományozására. Az ELTE 1950 óta büszkén viseli a tiszteletreméltó fizikus nevét.

Oktatási éveiről Kovács László: Eötvös Loránd a tudós tanár címmel jelentetett meg könyvet, amelyet az Alumni lexikonban el is olvashatnak.

ELTE Alumni
Facebook

44 megtekintés Látogatók

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Általános Tudnivalók

Szeptemberben folytatódik a Harmadik Kor egyeteme

egy tag profilképe

Alumni Központ

04 június

Általános Tudnivalók

Karrier az Alumni Net-en

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 május

Általános Tudnivalók

Futótippek Csere Gáspártól

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 május