Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

125 éve diplomázott Richter Gedeon - évfordulósaink

Évfordulósok

-

2020.06.18

Közelednek az idei záróvizsgák, sőt talán vannak, akik túl is vannak rajta, így hamarosan újabb alumnusokat avathat Alma Materünk. Ezen alkalomból készítettünk egy listát híres alumnusainkról, akik 100, 125, 150 illetve 175 éve vehették át diplomájukat az ELTE jogelődjén.

175 éve diplomázott

Klug Nándor orvos, fiziológus, biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tudományos kutatásai középpontjában az érzékszervek, a szívműködés, az emésztés és az anyagcsere élettani folyamatai álltak. 1878 és 1891 között a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem, 1891-től haláláig a Budapesti Tudományegyetem élettani intézetének igazgatója volt.   


150 éve diplomázott

Hőgyes Endre (bal oldali kép)  orvos, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A kísérleti orvostudomány kiemelkedő kutatója.

Fayer László (jobb oldalt) büntetőjogász, jogtudós, egyetemi tanár, gyorsíró, a Magyar Tudományos Akadémia tagja  


125 éve diplomázott

Richter Gedeon (bal szélső képen) gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője.

Szladits Károly (középső képen)  magyar jogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 

Weszelszky Gyula (jobb szélső képen) kémikus, gyógyszerész, radiológus, a radioaktív sugárzás gyógyhatásának kutatója, a budapesti hévizek eredetének, összetételének elemzője, leírója.  

Liffa Aurél (bal szélső képen) magyar geológus, mineralógus, a magyarországi kaolin felfedezője.

Kenéz Béla (középső képen) statisztikus, közgazdász, gazdaságpolitikus. A társadalom- és gazdaságstatisztikai elemzések jelentős alakja.

Angyal Pál (jobb szélső képen) büntetőjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.


100 éve diplomázott

Nagy Lajos (bal oldali képen) régész, művészettörténész, muzeológus. Kimagasló jelentőségű munkát végzett Budapest és környéke  római császárkori és ókeresztény emlékeinek régészeti feltárása és dokumentálása, művészettörténeti szempontú leírása kapcsán. 

Kerékjártó Béla (jobb oldali képen) matematikus, egyetemi tanár, MTA-tag, a topológia és a csoportelmélet nemzetközi hírű kutatója. 
Gyergyai Albert (bal oldali képen) magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, író, műfordító.

Bárczi Géza (jobb oldali képen) Kossuth-díjas nyelvész, az  MTA tagja. A 20. század legkiválóbb magyar nyelvészeinek egyike, a tudós- és tanárképzésnek példamutató egyénisége. Kutatási területei: francia–magyar nyelvi kapcsolatok; a magyar nyelv francia eredetű jövevényszavai; nyelvjáráskutatás; magyar nyelvtörténet: történeti hang- és alaktan; nyelvművelés. 


Önnek nem kell 100 évet várnia, hogy hírt adjunk diplomaszerzéséről! Ha velünk játszik instagramon, Alumni ajándék csomagot nyerhet, és név szerint megemlítjük az eredményhirdetésről szóló cikkünkben. 

kedvel
587 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július