Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

100 év pszichológia

Beszámolók

-

2018.11.15

November 15-én ünnepelte 15 éves születésnapját a PPK, valamint az idei évben a pszichológia ELTE-n való megjelenésének századik évfordulóját is.

A megnyitót követően Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes szólalt fel először a Pedagógiai és Pszichológiai Kar 15 éves fennállásának ünnepségén. Beszédében kiemlete, hogy az ELTE 388 éves történelmében ugyan fiatal a PPK – mondta –, azonban már 15 év alatt „kimutatta a foga fehérjét”: a neveléstudományra mindig is szükség volt az egyetem profiljában, a pszichológia tudományterülete pedig láthatóan felível.

Ezután Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, a CEU vendégprofesszora beszélt, a pszichológia ELTE-n való történetéről, amely Révész Géza 1918. szeptember 28-i professzorrá nevezésével indult,  ezt egyben egy lélektani tanszék megalapítására szóló felkéréshez kötötte Demetrovics Zsolt. Szabolcs Éva, a Neveléstudományi Intézet oktatója szintén történeti áttekintésként a kar másik felének, a pedagógiának a 20. századi alakulását vizsgálta ideológia és tudomány összefüggésében.

Hunyadi György, a PPK első dékánja felvázolta a kar megalakulása körüli nehézségeket, hiszen a MAB elutasította ezt a gondolatot, ahogyan a BTK is, hiszen a pedagógiai és pszichológiai profil kiválása a bölcsészkarról gazdaságilag megingatta.

A kávészünet után három előadó maradt. Elsőként Klinghammer István szólalt meg, aki a PPK kiválásának idején volt az egyetem rektora. Éppen ez is volt a témája: a szervezeti átalakulás a rektor szemszögéből. Oláh Attila, a PPK korábbi dékánja is hisz a multidiszciplinaritásban: a kar mottóját („A PPK minden, ami ember”) elemezve elmondta, hogy a PPK azokat a tényezőket vizsgálja, amik az emberi egészséget meghatározzák. Utolsóként Demetrovics Zsolt, a kar jelenlegi dékánja beszélt. Elmondta, hogy eddig a kar bizalmat kapott – most egyensúlyra van szüksége. Elmondta, hogy kényelmes volna 15 év távlatából hátradőlni és örülni az elért eredményeknek, azonban a sikereknek szóló öröm mellett a fejlődés fenntartása ugyanúgy feladatuk lesz a továbbiakban is.

A beszédekkel nem zárult le az esemény. A születésnapi torta előtt egy fotópályázat eredményhirdetését hallgathattuk meg. A flow témájában küldhettek be képeket, a zsűri e téma mellett a közelséget emelte ki a díjazott alkotások közös fókuszpontjaként. A harmadik helyet Dvornik Gábor, a másodikat Fónagy Eszter, az elsőt Kun Sarolta fotója kapta.

Mindezek után a szakmaiság jegyében három pódiumbeszélgetés is kezdődött: a sportpszichológia és az innovatív oktatás mellett arról is szó esett, milyen helye van a pszichológusnak a lelki zavarok kezelésében.

forrás: ELTEOnline

133 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november