Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

A Wolfram Research oktatója lett Lóczi Lajos

Hírek

-

2020.08.17

Lóczi Lajos (TTK '00) Az ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének docense elnyerte a cég minősített oktatója (Certified Instructor) címet. Ezzel a képesítéssel világszerte jelenleg nagyjából 130-an rendelkeznek.

A Wolfram Research cég neve a Mathematica elnevezésű programjának 1988-as debütálása után vált ismertté. A szoftver egy elegáns, magas szintű szimbolikus programnyelvre, a Wolfram-nyelvre épül. A böngészőkből meghívható (és az Amazon Alexa vagy Apple Siri asszisztensei által is használt) WolframAlpha szolgáltatás (computational knowledge engine vagy answer engine) sok millió soros programkódja nagyrészt Wolfram nyelven íródott, de a nyelvet a Raspberry Pi miniszámítógépekben is hozzáférhetővé tették.

A Wolfram lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy nagyon különbözőnek tűnő objektumokkal is egységes módon dolgozhasson,

legyen az képlet, interaktív animáció, hangfájl, idősor, egy japán karakterekből álló szöveg vagy egy absztrakt neurális hálózat. A programnyelv másik fő jellemzője, hogy tudásalapú, azaz a nyelvből közvetlenül elérhető számos rendszeresen frissített adatbázis, többek között orvosi, biológiai, kémiai, részecskefizikai, csillagászati, földrajzi, meteorológiai, tőzsdei vagy nyelvi adatokkal.

Egy internetre kapcsolt gépen futó, két-három sorból álló Wolfram-programmal egyszerűen megjeleníthetjük például az emberi szív billentyűinek elhelyezkedését; az ibuprofén molekulájának térszerkezetét; a Nap körül keringő üstökösök pályáit; Budapest 2020-ban mért napi átlaghőmérsékleteinek grafikonját; megszámolhatjuk, hányszor fordul elő az emberi DNS-ben a „GATTACA” szekvencia; vagy mondjuk melyik értelmes német szó kapható meg a „gubnadzea” sorozat betűinek megfelelő átrendezésével.

A Wolfram-nyelv egységes tervezési elvek alapján ma is folyamatosan és dinamikusan fejlődik, teljes dokumentációja sok tízezer oldal. A Mathematica felhasználói tábora több milliós.

Lóczi Lajos csaknem a kezdetektől fogva tanulmányozza a Mathematica programot és az azóta eltelt évtizedekben napi rendszerességgel használja tanulmányaihoz, kutatói és oktatói munkájához. A Certified Instructor címet a Wolfram Research 2009 óta ítéli oda olyan kutatóknak, tanároknak vagy az iparban dolgozó személyeknek, akik kimagasló szinten ismerik és alkalmazzák a Mathematica szoftvercsomagot, illetve a Wolfram-nyelvet.

Forrás: elte.hu


kedvel
477 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április