Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

MOZAIKOK AZ ELTE ÖRÖKSÉGÉBŐL – 2024. FEBRUÁR

-

Egyetemi Könyvtár és Levéltár Alumni Tagozat

Hírek

-

2024.02.21

A hónap műtárgya – A Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium emlékplakettje

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a kezdetek óta elkötelezett a tanárképzés magas szintű művelésében és a nívós oktatás megteremtésében, a sport azonban csak fokozatosan lett a tanulók mindennapjainak része. Ugyan 1872-ben – az iskola alapításának évében – volt egy középiskolai törvényjavaslat heti négy tornaórára, 1928-ig csak heti két órát vezettek be. Ezzel párhuzamosan azonban a gyerekek sport iránti szenvedélye utat tört magának a lelkes tanárok vezetésével.

A gimnázium sportkörének megalapozására az 1898/99. évi tanévben került sor, ekkor az ún. szavalókör helyett megalakult az irodalmi és sport-szakosztály. Rossz időben a tanulók önálló munkáikat olvasták fel vagy előadásokat tartottak és műveket elemeztek, míg jó időben különböző sportokat űztek, még házi labdarúgó-mérkőzéseket is rendeztek.

Az ezt követő években a sportkör fokozatosan bővült a különböző téli-nyári, kinti-benti sportok térnyerésével. Például az úszószakosztály 1926-ban alakult meg, így foglalták össze a kezdeteket az iskola évkönyvében (34. old.): „…felállításával nemcsak az egyik leghasznosabb sportágat nyitottuk meg a tanulók előtt, hanem óhajukat is kielégítettük, bizonyítja a tagok nagy száma: 45-en léptek be a szakosztályba. Gyakorlataikat a Rudas-fürdő uszodájában tartották hetenként egyszer a KISOSz. traingjeinek keretében Kugler Sándor úr vezetése alatt.”

Az 1940/41. évi tanévre már 13 szakosztály működött a sportkörön belül, melynek vezetője Bély Miklós testnevelő tanár volt. A tanulók különböző sportokat űzhettek az asztalitenisztől kezdve egészen a síelésig, a gyakorlóórák mellett pedig intézményen belüli és KISOK (Középfokú Iskolák Sportköreinek Országos Központja) versenyeken is részt vehettek. Az úszók 1941. április 22-én rendezett házi versenyen mérethették meg magukat különböző távokon és versenyszámokban.

Az iskola gyűjteményében a sportkör úszásszakosztályának emlékplakettje található meg, a fehér színű márvány alapra két fém plakett van rögzítve. A felső, kör alakú plakett (átmérő: 5 cm) két, balra tekintő, egész alakos férfit ábrázol. A hátsó alak római vagy görög öltözetet visel (feltételezhetően Mars/Arész ábrázolása), egyik kezét az előtérben álló ifjú vállán tartja, míg a másikban egy pódiumon Victoria/Niké, a győzelem istennőjének kicsiny alakját emeli a magasba. Az előtérben álló meztelen férfi egy zászlót tart átvetve a jobb vállán. Pereme gyöngysor motívummal díszített, az éremkép alatt a készítő, Berán Lajos (1882–1942) éremművész mesterjegye szerepel. Felirat: "GYAKORLÓ GIMNÁZIUM SPORT-KÖRE"

Az alsó, négyzet alakú plakett (4,5x1,5 cm) felirata: "USZÁS / 1940-41 TANÉV"  A plakett bal alsó sarkában Ludvig Ede gyártói jelzése szerepel.

 

Források:

Bély Miklós: A gimnáziumi testnevelés múltja. Budapest, 1940.

Magyar Királyi Tanárképző Intézet Gyakorló Főgimnáziumának Értesítője és Évkönyvei. 1889/99; 1926/27; 1940/41

 

Írta: Marácz Mónika, Schlay Georgina

Illusztráció szerzője, forrása: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

kedvel
135 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május